Hier lees je manga in 2023
Waar kun je goed manga vinden anno 2023? Wat leuke tips om aan je favoriete paneeltjes te komen.
Er gaat niks boven een goeie manga, zo sprak een wijs podcasttrio ooit. Maar hoe kom je aan manga? Het houdt de mensheid al eeuwen bezig. Wat tips.
App: Manga Plus
De Manga Plus-app (en website) bevat een hoop interessante titels die gratis zijn te lezen. Veel daarvan hebben al een anime, gaan er één krijgen of zouden er een moeten krijgen. Denk aan Naruto en One Piece, maar ook nieuwere titels als Ruri Dragon, Kaiju No. 8, Magilumiere Co. Ltd. of Dandadan. De catalogus is erg uitgebreid en een ideaal startpunt als je gewoon eens wat dingen wilt proberen.
Kanttekening: helaas is niet altijd ieder hoofdstuk beschikbaar. Of je mag een hoofdstuk maar één keer lezen. Heb je dus je nieuwe favoriete manga gevonden, dan kan de liefde op slot staan. Dit komt echter lang niet bij elke serie voor. Vaker zul je aan het eind van een hoofdstuk een advertentiescherm krijgen, maar daar kun je direct voorbij.

Online: Comic-Walker.com & Bookwalker.jp
Comic-Walker heeft manga van uitgever Kadokawa en Bookwalker is hun digitale mangawinkel. Op Comic-Walker vind je een bescheiden gratis mangasectie. Daar lees je bijvoorbeeld wat hoofdstukken van Non Non Biyori of High School DxD. Ook zijn er sommige hoofdstukken tijdelijk beschikbaar, zoals van de Elden Ring-manga.
De in-browser lezer is minimalistisch en daar houd ik wel van. Het is lekker clean en snel. Is Comic-Walker een goeie plek om al je favoriete manga te verzamelen en te lezen? Dat niet. Kadokawa wil ook centjes verdienen en proberen je te verleiden te shoppen bij Bookwalker. Over Bookwalker gesproken: daar vind je ook de nodige gratis manga(hoofdstukken) of koop je voor een appel en een ei een enkel hoofdstukje. Het nadeel van Bookwalker is dat er DRM gebruikt wordt en epubs alleen op hun site of in hun app zijn te lezen.
Ereader: Kobo Libra 2
Alles moet alleen maar een touchscreen zijn tegenwoordig. Maar soms is gewoon een knopje indrukken eigenlijk wel fijn. Dat dachten ze bij Kobo vast ook, want de Kobo Libra 2 heeft er zelfs twee: eentje om naar de volgende pagina te gaan en eentje om terug te slaan. Fijn! Naast de fysieke knoppen is het asymmetrische design van de Libra 2 erg prettig. De knoppenkant heeft een mooie curve waardoor het apparaat automatisch in je handpalm rust.
Niet onbelangrijk: het scherm is van perfecte grootte en komt erg in de buurt van de meeste mangapockets. Het is een ideaal apparaat om vol te gooien met digitale manga. Die kun je kopen in de Kobo- of Bol.com-winkel, of je zet zelf epubs op het apparaat. Je kan eigenlijk niet fout gaan met de Libra 2, al is het even een investering.

Fysieke manga
Sommige manga verdienen het gewoon om in fysieke vorm te lezen. Dat kan zijn door de prachtige art, omdat het makkelijk uitleenbaar is of omdat een mooi exemplaar in de boekenkast toch net wat meer doet voor de ziel dan een digitaal bestandje. Misschien dat je via bovenstaande tips je nieuwe favoriet bent tegenkomen. Tegenwoordig kun je op talloze sites fysieke manga bestellen. Naast de grote spelers als Donner.nl of Bol.com, heb je Nederlandse sites als Whoops.nl of Comics.nl. En als je echt niet anders kan is er ook nog Amazon (bah).