Zo maak je Pikachu Curry

Een bliksems goed recept

Ik heb echt een zwak voor alles dat met Pokémon te maken heeft. Deze van oorsprong Japanse franchise is wat mijn liefde voor Japan heeft aangewakkerd. Deze Pikachu-curry met paddenstoelen is dan ook een gerecht naar mijn hart!

De basis van deze Japanse curry zijn de standaard Japanse curry roux-blokjes. En als vulling is er de heerlijke mix aan paddenstoelen en kleine stukjes aardappel. Welke ik voor extra effect in de vorm van kleine sterretjes heb uitgesneden.

Hoewel je prima gele rijst kunt kopen is dat eigenlijk nergens voor nodig. Neem simpelweg gewone, Japanse witte rijst en voeg een flinke theelepel kurkuma (en optioneel wat saffraan als je het toevallig hebt) toe en je hebt instant gele rijst.

Ik heb een malletje gebruikt om deze set te maken (te koop bij www.roppongi.nl en www.mostcutest.nl). In dit setje vind je een mal voor de rijst en diverse kleine uitsnijvormpjes voor bijvoorbeeld ogen en mond. Ze werken niet allemaal even makkelijk, maar met wat prutsen lukt het vanzelf.

Alleen de plaatsing bleek toch wat lastiger dan gedacht en de Pikachu op onze foto is ook niet zo picture perfect als op de verpakking. Een extra homemade vibe hebben we het maar genoemd.

Pikachu Curry met homemade vibes

Ingrediënten

 • 350 ml water
 • 2 curryblokjes (of zelfgemaakte roux)
 • 1 kop ongekookte rijst (ongeveer 200 gram) + 1 flinke theelepel kurkuma (optioneel wat saffraan)
 • 50 gram shiitake
 • 50 gram enoki
 • 50 gram shimeji
 • 1 ui
 • 4 kleine krielaardappelen
 • 1 tl cacaopoeder
 • 1 tl gehakte gember
 • 1 tl gehakte knoflook

Voor Pikachu’s gezichtje:

 • 1 vel nori voor de ogen
 • 1 plakje aardappel (of plakje kaas, werkt ook goed) voor het witte van de ogen
 • 1 stukje paprika of rode vleeswaren (zoals salami) voor de mond en/of wangen. Ook een optie voor de wangen: 1 klein cherrytomaatje doormidden gesneden

Instructies

 1. Maak de rijst klaar volgens de verpakking maar voeg direct aan het begin een flinke theelepel kurkuma (optioneel wat saffraan) en een halve theelepel zout toe aan het water. Maak verder volgens instructies.
 2. Schil de krielaardappelen en snijd in plakjes. Druk met het stervormpje sterretjes uit de plakjes en leg opzij. Snijd de shiitake in stukken, snijd de wortels van de shimeji en enoki. Snijd de enoki nog door de helft en trek uit elkaar.
 3. Kook de aardappelsterretjes in een klein pannetje met wat water totdat deze gaar zijn. En houd apart (maar warm!).
 4. Doe tegelijkertijd de aardappelstukjes (niet de sterren!), ui, paddenstoelen, gehakte knoflook, en gehakte gember in een pan en bak tot de ui glazig is.
 5. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat een minuutje of 5 koken en voeg dan de curryblokjes en een theelepel cacaopoeder toe. Dit helpt om de currysmaken wat verder naar boven te brengen.
 6. Laat 20 minuten koken en bereid in de tussentijd de onderdelen voor het gezicht van Pikachu.
 7. Schep de curry op een bord, vul de mal van Pikachu’s gezicht met gele rijst en druk goed aan. Schud vervolgens voorzichtig los boven je bord. 
 8. Leg de onderdelen voor het gezicht erop en klaar is Ketchum! Optioneel kun je ook eerst de Pikachu op een bord leggen en de curry eromheen scheppen.

Kijk voor extra tips op www.proefjapan.com of stuur een berichtje als je vragen hebt!

Geschreven door

Foto van Joyce

Joyce

Schrijft voor The Sushi Times en Proef Japan. Schijnt dus iets te hebben met Japans eten. Vindt Gojo uit Jujutsu Kaisen ook om op te eten.