Jujutsu Kaisen

Paardenstaarten, blauwe ogen en een rauw randje

Trailer

De premisse is simpel, maar vergis je niet: Jujutsu Kaisen is de meest vernieuwende, creatieve shounen-serie van het moment. Een bindende kijktip.

Wat die premisse dan is? Scholier Yuuji ontwikkelt bijzondere krachten, krijgt daar een gratis gevaarlijke demon in z’n hoofd bij en moet naar tovenaarsschool om te leren hoe hij daarmee om moet gaan. Resultaat: actie, drama en humor. Typischer kan bijna niet, waardoor het razend populaire Jujutsu Kaisen makkelijk in te komen is voor de nieuwe animekijker. Hij staat niet voor niks op ons lijstje goeie instapseries. Maar deze anime doet – en biedt – zoveel meer dan leuke personages en toffe gevechten.

Waarom moet je dit kijken?

Sugoi-score:

4 / 5
~~~~~
“Aflevering 5 van seizoen 2 is de beste aflevering die ik in 2023 heb gezien. Iedere keer als ik in de douche sta denk ik er weer aan. En dan heb ik het nog niet eens ov”
Jocelyn van Alphen

Waar seizoen 1 onder leiding van regisseur Sunghoo Park al solide en kwalitatief hoogstaand aanvoelt, zoekt Shota Goshozono (liefkozend ‘Gosso’ genoemd) in seizoen 2 alle grenzen op. Met een dream team aan animatoren, cinematografen en storyboard artists met voelbare liefde voor het vak, de originele manga en de personages weet hij van deze anime het boegbeeld van innovatie en creativiteit binnen het shounen-genre te maken. Dat zit ‘m niet alleen in de gedurfde teken- en animatiestijl en de filmische actiechoreografie – bij sommige gevechten is het alsof je naar een kungfu-film van Jackie Chan kijkt. Het zit ook in de schitterende soundtrack en de prachtige personages die door de female gaze worden geframed: heel verfrissend voor een genre waar de male gaze doorgaans de standaard is. (Google ‘Nanami ponytail’ maar even.) En het moordende tempo en het bloedstollende verhaal maken het onmogelijk om niet ademloos op het puntje van je stoel te zitten.

Rauw randje

Even over dat verhaal. Seizoen 1 begint simpel, basic zelfs, maar gelukkig zijn daar de innemende, menselijke personages waar je al snel van gaat houden. Boy next door Yuuji, bad bitch Nobara, streber Megumi en natuurlijk Gojo-sensei met z’n lange wimpers en hemelsblauwe ogen. Wat de personages bindt? Ze blijken allemaal op eigen manier niet helemaal snik te zijn. En dat is precies wat je nodig hebt om het in een duistere wereld vol curses te redden als tovenaar. Het geeft het verhaal al gauw een interessant rauw randje; voordat je het weet, heeft Jujutsu Kaisen je te grazen.

Emotionele rollercoaster

En dan zit je in die emotionele rollercoaster die seizoen 2 heet. Wat een ongelofelijk wilde rit. Neem de eerste vijf afleveringen, waarin wordt ingezoomd op het verleden van Gojo en zijn bestie Geto, de uiteindelijke schurk van het hele gebeuren. De vrienden maken iets verschrikkelijks mee, de ene wordt geradicaliseerd door zijn trauma, en de ander heeft het pas door als het te laat is. Het wordt op zo’n menselijke, geloofwaardige manier neergezet dat het keihard binnenkomt. Aflevering 5 van seizoen 2 is de beste aflevering die ik in 2023 heb gezien. Iedere keer als ik in de douche sta denk ik er weer aan. En dan heb ik het nog niet eens over de rest van het seizoen gehad.

Pak de wiki erbij

Is dit dan de perfecte shounen-serie? Hoewel het op de hoogtepunten wat mij betreft in de buurt komt moet ik uiteindelijk toch ‘nee’ zeggen. Hoe briljant het ook is zakt seizoen 2 tegen het einde een beetje door z’n poten. Er wordt gejongleerd met teveel verschillende personages waardoor het soms lastig bij te houden is wie nou wie is. Of wat bepaalde personages eigenlijk precies motiveert. Het gevecht tegen oppergek Mahito wordt onnodig gerekt. En ik moest af en toe de Jujutsu Kaisen-wiki erbij pakken – wat is een Simple Domain ook alweer?

Laatste kijktip

Naast de serie moet je vooral de film Jujutsu Kaisen 0 niet overslaan. In seizoen 2 wordt namelijk gerefereerd naar personages en gebeurtenissen uit de film, zoals Yuuta Okkotsu en die legendarische Night Parade of 100 Demons. Wel zo fijn als je daar al mee bekend bent.