Kiki’s Delivery Service

Vliegensvlugge bezorgdienst

Trailer

De dertienjarige heks Kiki besluit dat het tijd is om op haar eigen benen/bezem te staan. Dus samen met haar pratende kat Jiji trekt ze erop uit en komt ze terecht in een idyllisch stadje met prachtig uitzicht op de zee. Via-via komt ze terecht in een bakkerij waaruit ze een bezorgdienst begint.

Waarom moet je dit kijken?

Sugoi-score:

4 / 5
~~~~~
“Kiki’s eenvoudige zwarte gewaad plus grote rode strik herken je op grote afstand”
Gerard van Nieuwenhuijzen

Als het om Ghibli-films gaat, valt Kiki’s Delivery Service altijd een beetje buiten de boot. Het is geen groots epos, de belangen zijn niet heel groot, de mystiek van andere Ghibli-films is hier ook niet aanwezig. Het is een eenvoudig coming of age-verhaal met een typisch go-getter Ghibli-meisje in de hoofdrol. Het is dus eigenlijk wat anders dan veel andere Ghibli-films maar heeft tegelijkertijd ook veel herkenbare elementen van veel ander Ghibli-werk. Alleen daarom al de moeite waard om te kijken.

Zo is de uitvoer van echte Ghibli-kwaliteit. De film heeft een tijdloos uiterlijk. Het stadje doet aan als een Zuid-Europese dorpje, de prachtige blauwe luchten voelen warm van de immer schijnende voorjaarzon en Kiki’s eenvoudige zwarte gewaad plus grote rode strik herken je op grote afstand. Daarnaast laat de film heel goed Kiki’s blik op de wereld zien en hoe die blik langzaam verandert door haar ervaringen nu ze op haarzelf woont. Kiki’s Delivery Service voelt als een subtiele zomerbries die je mild verkoelt op een warme dag. Het is echt een verrijking voor het toch al hele brede oeuvre van Studio Ghibli.

Waar kan ik Kiki’s Delivery Service kijken?

Kiki’s Delivery Service is te vinden op Netflix. De film heeft naast Nederlandse ondertiteling, ook Nederlands ingesproken stemmen. Ideaal dus ook om samen met jongere kinderen te kijken.