Mob Psycho 100

Not like the other shonen

Trailer

Een introvert jochie met een bloempotkapsel en bijna goddelijke psychische krachten. Op het eerste gezicht geen bijster bijzondere premisse. Toch hebben we het hier over de anime van het decennium. Als je ‘t mij vraagt tenminste.

Waarom moet je dit kijken?

Sugoi-score:

5 / 5
~~~~~
“Mob Psycho 100 is the gift that keeps on giving”
Jocelyn van Alphen

Ja, en nu wordt het lastig. Mob Psycho 100 raad ik namelijk niet zo snel aan. Waarom? Deze serie kleurt buiten alle lijntjes. De unieke doodle-achtige art style, de doldwaze actie-choreografie, mixed-media effecten, personages die geen enkel patroon volgen: deze keuzes lijken misschien willekeurig. Maar het zijn hommages aan eerder werk, persiflages op shonen-clichés of gewoon verrassende staaltjes vertelkunst. Hoe meer anime je hebt gezien, hoe beter je deze serie dus op waarde leert schatten.

Voor degenen die zich open kunnen stellen voor wat Mob Psycho 100 allemaal anders durft te doen: gaat dat zien. Het ene moment zit je te schateren om de charmante charlatan Reigen, dan pink je een traantje weg om schurkerig spookje Dimple (ja, echt), vervolgens valt je kaak op de vloer tijdens een gruwelijk gevecht. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige persoonlijke groei van hoofdpersonage Mob gehad. Kwetsbaar, inspirerend en o zo herkenbaar. Deze best boy sluit je heel snel in je hart.

Een cadeautje. Dat is wat Studio Bones ons heeft gegeven met Mob Psycho 100. Een anime die met zoveel liefde en vakmanschap is gemaakt, kom je zelden tegen. Ieder shot, ieder effect, ieder gebaar: het is absurd hoeveel detail erin zit. Ze hadden het allemaal niet hoeven doen en toch deden ze het. Dat maakt dit een serie om te blijven kijken. Elke rewatch ontdek je gegarandeerd iets nieuws. Mob is the gift that keeps on giving. 100%.

Waar kan ik Mob Psycho 100 kijken?

Alle drie de seizoen plus de OVA zijn te vinden op Crunchyroll.