Vinland Saga

Wie scheep gaat...

Trailer

Als zijn vikingvader wordt opgeroepen om te vechten in een oorlog, verstopt de jonge Thorfinn zich aan boord van zijn vaders schip. Niet de beste keus, want al snel blijkt dat Thorfinns vader in de val wordt gelokt en tragisch aan zijn einde komt. Thorfinn overleeft het wel en sluit zich tegen wil en dank aan bij de bende van de charismatische Askeladd. Het is het begin van een grootse saga.

Waarom moet je dit kijken?

Sugoi-score:

5 / 5
~~~~~
“Askeladd is misschien wel een van de beste personages in heel anime”
Gerard van Nieuwenhuijzen

Vinland Saga is een losjes op de geschiedenis gebaseerd verhaal over de hoogtijdagen van de vikingen toen zij in Engeland huishielden. Het tijdsbeeld wordt met zorg neergezet en talloze aspecten komen aan bod: religie, politiek en het dagelijks leven van de gewone mens toentertijd. De gruweldaden en de hardheid van die tijd worden niet ontweken en soms realistisch overgebracht, maar op andere momenten juist voor het spektakel uitvergroot. Elk gevecht heeft altijd de hoogste inzet: talloze levens, want meer nog dan grote thema’s draait Vinland Saga om de personages in de ontzettend rijk geportretteerde wereld.

Het klinkt gek, maar het is zeldzaam dat er soms gewoon dingen gebeuren in een serie. Een politieke beslissing, een blunder van iemand, een oorlog. De wereld van Vinland Saga kraakt en raast door, vaak ten koste van wanhopige, onmachtige personages. Elk personage maakt in deze meedogenloze wereld zijn eigen keuzes en maakt geloofwaardige ontwikkelingen door. Maar de wereld veranderen? Dat kan eigenlijk niemand. Dit resulteert in een rijke cast van uitzonderlijk goede personages waar je gefascineerd door raakt. Of het nu Thorfinn is en zijn pijnlijke reis rondom wraak, maar ook boetedoening, of Askeladds dubberol als schurk en surrogaatvader – misschien wel een van de beste personages in de hele anime trouwens. Vinland Saga zet een geloofwaardige wereld neer vol personages met echt karakter. Een waar meesterwerk.

Waar kan ik Vinland Saga kijken?

Het eerste seizoen van Vinland Saga is op verschillende plekken te vinden. Nadat de serie van Amazon Prime verdween, besloot Studio Wit het beschikbaar te stellen op onder meer Netflix, HiDive en Crunchyroll. Het tweede seizoen is exclusief te vinden op Crunchyroll.