Tips voor het kopen van je eerste anime figurine

Figuurlijk gesproken

Dus je hebt besloten je eerste anime figure te kopen, maar waar moet je op letten? Een paar tips zodat jouw eerste aankoop gelijk een schot in de roos is.

Tip 1: Kijk eens rond op MyFigureCollection

Weet je nog niet precies welke figurine je wilt hebben? Laat je inspireren door MyFigureCollection. Op deze site houden talloze mensen bij welke figures ze hebben en zie je welke modellen er zijn van het personage dat je op het oog hebt. Ook zie je er vaak gelijk een prijsindicatie bij staan, dus je weet ook wat je mogelijk kwijt bent.

Tip 2: Ga voor een instapmodel, maar…

Als je voor het eerst een figure koopt is het slim om met een wat goedkoper beeldje te beginnen. Met een instapmodel krijg je een beetje feeling voor hoeveel je euro waard is. Je leert ook voor jezelf of je geeft om elk minutieus detail of dat je gewoon meer iemand bent die een paar favoriete personages bij elkaar wil sparen. Al voor 30 euro zijn er prima figures te vinden van bijvoorbeeld Banpresto, of voor een tientje meer de Pop Up Parade-figures. Die laatste lijn heeft bovendien ook meer dan de zoveelste Tanjiro- of Goku-figure.

Bij instapmodellen is het nog verstandig met extra aandacht te kijken naar hoe de gezichten eruitzien. Dit is vaak hit and miss en is best snel storend als het net niet klopt.

De Pop Up Parade van Bachira uit Blue Lock

Tip 3: …ga ook weer niet voor té cheap

Er zwerft op de Amazons, AliExpresses en Wish.coms van deze wereld genoeg rotzooi rond. Vaak vind je hier voor bodemprijzen allerlei figuurtjes die elders veel duurder zijn, maar trap er niet in. Vaak zijn dit opnieuw gegoten mallen waarbij dus een bestaand figuurtje diende als een mal voor een nieuwe, vagere kopie. Dat wil je echt niet.

Tip 4: Zoek het dicht bij huis

Je kunt natuurlijk gelijk op zoek gaan naar je heilige graal of dat ene moeilijk verkrijgbare figuurtje via een eBay-veiling. Maar onze tip zou zijn: zoek het eerst dichter bij huis. Wist je bijvoorbeeld dat Nedgame een best leuke collectie figures heeft? Vandaag besteld, dezelfde week binnen met PostNL. Geen gedoe met veilingen, shipping, douanes. Bewaar dat lekker voor als je meer ervaring en allicht ook budget hebt.

En wellicht zit er ook een zaakje bij jou in de buurt met beeldjes of zit er een animecon aan te komen. Op bijvoorbeeld Heroes Made in Asia zijn er genoeg standjes met een uitgebreid aanbod. Je betaalt daar misschien een tikkeltje meer, maar je weet ook veel beter wat je krijgt.

Tip 5: Voorkom verkleuring door zonlicht of rook

Je beeldje binnen? Mooi! Dan nog deze hele praktische, simpele tip: wil je dat je figures er langer uit blijven zien zoals ze uit de doos komen? Zorg dan voor een goeie plek om ze neer te zetten. Niet in het zonlicht, niet in de rooklucht. Dit zorgt namelijk voor verkleuringen.

Geschreven door

Foto van Gerard van Nieuwenhuijzen

Gerard van Nieuwenhuijzen

Tapt menig slechte woordgrap. Kijkt menig slechte serie. Stoort zich aan taalfoutjes. Vindt dat The Naked Gun een Oscar had moeten krijgen.