VPN’s: zo kijk je ook anime van buiten de landsgrenzen
“Deze content is niet beschikbaar in jouw regio”
Je bent maanden lang geteased met social media posts, clips en trailers. Je weet het zeker: die nieuwe animeserie, die moet en zal je zien. Maar wanneer de releasedatum eindelijk daar is, zie je er niets van verschijnen op je streamingdiensten. Niets op Crunchyroll, Hidive of Netflix of zelfs op Disney+. Dan kan het zomaar zijn dat de serie hier in Nederland niet te bekijken is. Maar daar zijn oplossingen voor: VPN-diensten.
Voordat we de diepte in duiken over VPN-diensten, een kort woord vooraf. Dit artikel is niet gesponsord door een van de genoemde partijen, maar komt voort uit onze eigen frustratie. Hoe vaak wij wel niet een anime willen kijken of jullie willen aanraden om er daarna achter te komen dat het in Nederland niet te kijken is vanwege gedoe met lokale rechten. Gelukkig kunnen we virtueel buiten de landsgrenzen stappen om deze beperkingen te omzeilen.
VPN-diensten om anime mee te kijken
Als je hier bent, weet je in grote lijnen vast wat een VPN is. Maar voor de zekerheid een korte samenvatting: een VPN is een Virtual Private Network, in het Nederlands ook wel een Virtueel Particulier Netwerk genoemd. Middels een VPN maak je gemakkelijk een versleutelde en dus veiligere verbinding met het internet. Dit kan doordat jouw internetverkeer zodra je verbinding hebt gemaakt met een VPN wordt omgeleid naar een speciale externe server en vanaf daar pas het ‘web’ op gaat.
Hierdoor wordt het voor internetproviders en websites praktisch onmogelijk om te achterhalen welke informatie jij verstuurt of welke websites je bezoekt. Het is mogelijk om een VPN-verbinding op te zetten met een server binnen Nederland (denk bijvoorbeeld voor je werk), maar ook met een server in het buitenland.
In dat geval kunnen websites niet alleen niet zien wat je doet, ze weten ook niet meer waar je vandaan komt. Op dat moment is de server waarmee jij verbinding maakt de ‘thuisbasis’ van je verbinding – met een VPN-verbinding naar een Amerikaanse server denkt dus Crunchyroll bijvoorbeeld dat je in Amerika zit.
Hier komen dus VPN-diensten om de hoek kijken. Als een streamingdienst denkt dat je in een specifiek land zit, biedt het jou ook de series aan die in dat land beschikbaar zijn. En dat kunnen er flink veel meer zijn dan in Nederland.
Groot aanbod
Net als met veel andere online diensten struikel je haast over het aanbod en is het kiezen lastig. Voor het gemak hebben we een aantal diensten opgesomd, maar welke je uiteindelijk kiest is natuurlijk helemaal aan jou. Belangrijkste is natuurlijk dat je een VPN-verbinding kiest met servers in het land waar jouw verbinding uit moet komen.
Veruit het populairste zijn NordVPN, Surfshark en ExpressVPN, ieder met apps beschikbaar voor alle grote platformen. Ook de prijzen voor een maandabonnement lopen gelijk met net geen 13 euro per maand, maar aanbiedingen op jaar- of tweejarencontracten kunnen sterk verschillen.
Hoe kijk je anime via een VPN-verbinding?
Wanneer je een VPN-aanbieder hebt uitgekozen die kan verbinden met een server in het land van jouw keuze, ben je met een paar stappen al nieuwe anime aan het kijken. Alles begint natuurlijk met het installeren van de VPN-applicatie op het toestel waarop de streamingdienst staat geïnstalleerd. Hierna log je in met de door jouw aangemaakte inloggegevens voor de dienst en doorloop je de initiële stappen om alles in te stellen.
Daarna is het een kwestie van een server in een locatie naar keuze te kiezen en hiermee verbinding te maken. Open dan opnieuw de website of app van Crunchyroll, Hidive of Disney+ en ververs. Op dat moment zie je het aanbod uit jouw gekozen locatie en kun je de anime kijken waar je zo naar smacht.
Mocht je weer terug willen naar je originele aanbod, of een kijkje nemen in een andere regio? Ook dat is natuurlijk zo geregeld. Simpelweg de verbinding met je huidige VPN-server verbreken om alles in de originele staat te zien, of maak opnieuw verbinding met een andere locatie om die content te zien. Houd er wel rekening mee dat dingen die je opslaat in je kijklijst vanuit een andere regio niet naar voren komen wanneer je niet met die regio verbonden bent.
Op computers en telefoons is dit proces dus vrij makkelijk, maar op een mediabox of console kan het net wat lastiger zijn. De grote diensten die hierboven genoemd zijn hebben gelukkig wel handleidingen voor deze situaties, maar aangezien het per leverancier verschilt gaan we daar niet te diep op in. Daarbij de verbinding op een console niet op eenzelfde manier beveiligd – minder belangrijk voor het kijken van anime, maar goed om in het achterhoofd te houden.
Nu ben je klaar om ook alle anime te kijken die binnen onze landsgrenzen niet beschikbaar is. Maar laten we ook wel eerlijk wezen: heb je daar überhaupt wel tijd voor met de enorme kijklijst die je nu nog open hebt staan?