5 archetypes die je vaak tegenkomt in anime

Van de tsundere tot de Yamato Nadeshiko

Er zijn bepaalde typetjes die je al-tijd ziet terugkomen in anime – de welbekende archetypes. Wat voor personages zijn dit? Waar komen ze vandaan? En wat zijn bekende voorbeelden?

De tsundere

De term ‘tsundere’ bestaat uit twee delen. ‘Tsun’ betekent zoveel als walging, terwijl ‘dere’ juist voor affectie staat. Een tsundere-personage is dus een type dat misschien zegt iemand totaal niet leuk te vinden, maar stilletjes smacht. Bekende tsunderes: Lum uit Urusai Yatsura en Asuka uit Neon Genesis Evangelion. Een recenter voorbeeld: Kaguya uit Kaguya-Sama: Love is War.

Er zijn ook andere dere-persoonlijkheden in anime te vinden. Bijvoorbeeld de deredere (blij ei), kuudere (kil en cynisch) en yandere (creepy en obsessief).

De superkrachtige hoofdpersoon

Vooral in shonen-anime vind je (te) sterke hoofdpersoon. Goku uit Dragon Ball Z bijvoorbeeld of Kirigaya uit Sword Art Online. Uitdaging bij deze series: de krachten niet uit de klauwen te laten lopen, want op een gegeven moment wordt het zo over the top dat je er niks meer bij voelt. Kijk bijvoorbeeld maar naar Dragon Ball Super, daar gaat het op een gegeven moment over goden en universums. Verre van relatable dus. Saitama uit One-Punch Man is een leuke parodie op deze trope. Hij is zo krachtig dat ‘ie zichzelf kapot verveelt. Want ja, als je van iedereen met één stoot wint, wat blijft er dan nog over?

De Yamato Nadeshiko

De Yamato Nadeshiko is de geïdealiseerde knappe jonge Japanse vrouw met traditionele normen en waarden. Vaak te herkennen aan een porseleinen huidje, lang donker haar, een beleefde manier van praten, een rijke familie en ouderwetse hobby’s als bloemschikken. De term vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog en sloeg op een Japanse versie van geallieerde idolen die de mannen meer moesten moed geven. Voorbeelden zijn Chitanda uit Hyouka of Komi uit Komi Can’t Communicate.

Archetypes: De Yamato Nadeshiko
Chitanda uit Hyouka

Ojousama of Hime

De welgestelde dame (’ojousama’) of de prinses (’hime’). Te herkennen aan arrogante trekjes en een ohoho-lachje. Kijkt vaak neer op de hoofdpersoon. Het is een houding en niet per se letterlijke adel of rijkdom. Voorbeelden zijn Jessie van Pokémon of Shokuhou Misaki uit A Certain Scientific Railgun. Mannelijke voorbeelden? Zijn er ook! Louis uit Beastars en Tamaki uit Ouran High School Host Club zijn typische Oujisama (’prins’).

Louis uit Beastars

De rode oni en de blauwe oni

Twee voor de prijs van één. De rode en blauwe oni (’oger’) duiken op als duo. De vurige rode oni wordt geassocieerd met passie en wild gedrag. De koele blauwe oni draait meer om rust, controle en je aan de regels houden. De duo’s kunnen op verschillende manieren met elkaar omgaan. Voorbeelden zijn: Chisato en Takina uit Lycoris Recoil, Kyou en Yuki uit Fruits Basket en Mugen en Jin uit Samuari Champloo.

Chisato en Takina uit Lycoris Recoil

Geschreven door

Foto van Gerard van Nieuwenhuijzen

Gerard van Nieuwenhuijzen

Tapt menig slechte woordgrap. Kijkt menig slechte serie. Stoort zich aan taalfoutjes. Vindt dat The Naked Gun een Oscar had moeten krijgen.