Frieren: Beyond Journey’s End

Tijdloos meesterwerk

Trailer

Na een tocht van tien jaar is het grote kwaad verslagen. Voor de dwerg Eisen en de mensen Himmel en Heiter het einde van een lange reis, voor de elf Frieren een korte flits in haar lange leven. Samen kijken ze naar de sterrenhemel waarlangs een meteorietenregen neerdaalt. Frieren merkt op dat het stadslicht het zicht belemmert, maar in slechts vijftig jaar volgt toch de volgende sterrenregen weer. Ze zal de anderen op reis meenemen naar een betere uitkijkplek. Himmel, Heiter en Eisen kijken weemoedig. ‘Vijftig jaar hè?’

Waarom moet je dit kijken?

Sugoi-score:

5 / 5
~~~~~
“De muziek van Evan Call is van uitmuntende kwaliteit”
Gerard van Nieuwenhuijzen

Frieren: Beyond Journey’s End is een meesterwerk als het gaat om verhaalvertelling. Talloze series misbruiken flashbacks om tijd te vullen of om maar informatie kwijt te kunnen. In deze serie is elke flashback er eentje waardoor de wat afstandelijke elf Frieren langzaam tot leven wordt gewekt. Dat gebeurt door alledaagse herinneringen die los van elkaar weinig betekenen, maar samen meer zijn dan de som der delen. Die reis van ‘maar tien jaar’ was misschien toch belangrijker dan Frieren zelf dacht. Haar gedachten aan haar leermeester Flamme verklaren stukje bij beetje Frierens obsessie met vreemde magische spreuken en boeken.

Dat Frieren samen met twee jonge kompanen de heldenreis gaat herhalen, is een hele slimme manier om de nostalgie en melancholie van haar zoektocht dichtbij te laten voelen. Ze ziet hoe steden zijn veranderd, herinnert zich ontmoetingen van slechts vijfitg jaar geleden alsof het gisteren was, maar beseft meer en meer hoe vergankelijk het leven van voornamelijk anderen is. Dat Himmel constant standbeelden van zichzelf liet maken was niet alleen omdat hij een ijdele held was, maar ook zodat Frieren zich niet eenzaam zou voelen. Soms schiet de serie zomaar zes maanden naar voren en houd je een beetje je adem in: dus zo voelt het voor Frieren, het moment is zo voorbij…

Deze emotionele, adembenemende (en tijdloze?) reis wordt in beeld gebracht met uitmuntende, schilderachtige achtergronden waardoor je echt een gevoel voor seizoenen, klimaten en landschappen krijgt. De muziek van Evan Call is van uitmuntende kwaliteit en mag zich meten met het beste werk in het fantasygenre. En dan is er nog de animatie, zelden uitbundig door het rustige tempo, maar als het moet is ook dat van de bovenste plank. Frieren: Beyond Journey’s End is een van de bijzonderste series die je kunt kijken.

Waar kan ik Frieren: Beyond Journey’s End kijken?

De serie is te vinden op Crunchyroll. Lees ook waar Frieren: Beyond Journey’s End in onze top 10 anime van 2023 terecht is gekomen.