Dit zijn onze 10 favoriete anime van 2023

Kiezen in de AotY's was weer chaotisch!

We hebben weer een topjaar in anime achter de rug. Net als vorig jaar hebben we ons best gedaan om tot een top 10 van de beste anime van 2023 te komen. Bij deze series hebben we gelachen, gehuild, zijn we stil geweest en hebben we op de banken gestaan.

10. Insomniacs after School

Niet iedereen zal deze serie hebben gezien, aangezien het alleen via HiDIVE (met VPN) te kijken is. Het verhaal gaat over een tweetal dat aan insomnia lijdt en per toeval een sterrenwacht in hun plaatselijke school moet runnen. Wie Insomniacs after School wel heeft gezien, zag een wholesome, innemende en níét slaapverwekkende serie.

9. Trigun Stampede

Trigun Stampede had alle schijn tegen. Een remake van een geliefde serie van weleer en ook nog eens door gebruik te maken van 3D CGI, dat kan toch nooit wat worden? Maar animatiestudio Orange heeft het geflikt. Verwacht een frisse look die toch goed past bij de westernsetting en innovatief camerawerk waarbij de kracht van 3D ten volste wordt benut. 

8. Ooku: The Inner Chambers

Door een epidemie waaraan alleen mannen sterven, wordt de balans in het keizerlijk hof tijdens de Edo-periode flink door de war geschopt. De rol van gender in een historische politieke setting maken van Ooku: The Inner Chambers bovenal een interessante anime die plots op Netflix verscheen.

7. Suzume

Suzume verscheen pas in 2023 in de Nederlandse bioscoop, dus daarom tellen we ‘m mee. En Suzume telt! Wederom betovert een film van Makoto Shinkai met zijn prachtige stijl. Ook de thematiek is bekend: de tegenstelling tussen het leeglopende platteland en het stadsleven in Japan staat centraal, met ditmaal ook met een blik op de tsunami van Fukushima. Gekscherend zegt Shinkai zelf dat Suzume het laatste deel is van ‘een trilogie’ die begon met Your Name en Weathering with You. Het is een geweldige afsluiter van die reeks.

 Lees ook onze volledige recensie over Suzume.

6. The Apothecary Diaries

Die andere serie aan een keizerlijk hof, maar deze anime is een stuk luchtiger dan Ooku: The Inner Chambers. In The Apothecary Diaries volgen we de eigenzinnige en -wijze Maomao die door haar kennis van planten en vergif in allerlei mysteries van het Chinese hof wordt getrokken. The Apothecary Diaries blinkt uit door de grote cast van leuke personages die perfect op elkaar inspelen. 

5. Pluto

Een serie die het verdient om er met volle aandacht naar te kijken. Een seriemoordenaar heeft het voorzien op ‘s werelds meest geavanceerde robots en het is aan detectiverobot Gesicht om te ontdekken wie hierachter zit. Pluto gooit heel veel lijntjes uit over onder meer bewust-, robot- en menszijn, maar wordt nooit verwarrend of een filosofisch zware verwikkeling.

4. Jujutsu Kaisen – seizoen 2

Het nieuwe seizoen van Jujutsu Kaisen gaat hard en is duister. De actie ziet er ongekend goed uit. We trekken een paar vergelijkingen uit de kast: het doet denken aan Oldboy, de betere Jackie Chan-films, maar ook de mensen achter Mob Psycho 100 drukken hun stilistische stempel op deze tour de force. 

3. Skip and Loafer

Skip and Loafer doet alles goed. Er is genoeg anime waarin we schoolgaande vrienden volgen en iedereen netjes in een hokje past. De populaire sportende jongen, het hautaine knappe meisje, de boekenworm. Nee, Skip and Loafer doet daar niet aan mee. Er zijn alleen maar natuurlijke vriendschappen en echte gesprekken. Mitsu’s onvermoeibare enthousiasme werkt bovendien aanstekelijk. Speciale shout-out naar Nao, de tante van Mitsu, de beste trans-representatie ooit in anime?

2. Vinland Saga – seizoen 2

Het eerste seizoen van Vinland Saga bevat een van de beste slechteriken ooit: Askeladd. Dus hoe pak je het tweede seizoen zonder deze sterkhouder aan? Door de persoonlijke groei van personages te laten zien die zich voorheen optrokken aan, of geremd werden door Askeladds daden. Thorfinns reis naar zelfvergiffenis en Canute’s omgekeerde weg richting de levende hel zijn fascinerend om te beleven. 

1. Frieren: Beyond Journey’s End

Een meesterwerk. De regisseur van Bocchi the Rock en studio Madhouse tillen flashbacks en het idee van de hero’s journey naar een nieuw niveau. De wat afstandelijke elf Frieren wordt per aflevering een steeds complexer personage en haar verleden komt op schitterende wijze steeds meer tot leven. Alles in Frieren is betoverend mooi: van de muziek tot de waterverfachtige achtergronden tot aan de met symboliek overladen perfecte shots. Verder kent Frieren tal van kleine, grote en stille momenten die allemaal memorabel zijn. Ga dat kijken!

Wat waren jouw favoriete series? Laat het vooral weten in onze Discord.

Geschreven door

Foto van Gerard van Nieuwenhuijzen

Gerard van Nieuwenhuijzen

Tapt menig slechte woordgrap. Kijkt menig slechte serie. Stoort zich aan taalfoutjes. Vindt dat The Naked Gun een Oscar had moeten krijgen.