Dit zijn onze 10 favoriete anime van 2022

Wat een jaar!

Er verschenen in 2022 heel veel goeie series, echt heel veel. Het was dan ook aardig werken om de crème de la crème van dit jaar te bepalen. Uiteindelijk is dit onze top tien favoriete series van afgelopen jaar.

Daarbij hebben we van te voren wel deze keuze gemaakt: films en sequels zijn uitgesloten. Sorry Mob Psycho III. Uiteindelijk is onze top 10:

10. Bleach: Thousand-Year Blood War

Bleach is terug, al ging dat niet zonder slag of stoot. De nieuwe arc van de legendarische shonen-serie zou wereldwijd op Disney+ te zien zijn, maar in onder andere Nederland moesten we een aantal weken wachten. Maar we zijn blij nu het er eindelijk is met zijn fenomenale gevechten en muzikale keuzes. Voor Bleach-fans een must om te kijken.

9. Urusei Yatsura

Misschien wel de moeder van slapstick anime kreeg dit jaar een heuse remake. Hoewel de designs wat eigentijdser zijn gemaakt, is de hysterische energie van het origineel uit de jaren ‘80 nog steeds aanwezig. Die energie van de serie moet je maar net liggen, maar volgens ons is het perfect om één aflevering per week te kijken.

8. Reincarnated as a Sword

Ook dit jaar geen gebrek aan isekai. Reincarnated as a Sword steekt er met kop en schouders bovenuit. In deze serie volgen we iemand die als zwaard is geïncarneerd en als gids het innemende kattenmeisje Fran begeleidt. Een leuke, haast vader-dochter-dynamiek en goeie actie maakt dit meer dan isekai nummer 37.

7. My Dress-Up Darling

In My Dress-Up Darling staat het maken en dragen van cosplay-outfits centraal. De dynamiek tussen hoofdpersonen Gojo en Marin draagt de rest van de show. Als introverte hina-popmaker probeert Gojo zijn studententijd door te komen, maar dat verandert compleet wanneer hij ontdekt dat de extroverte Marin cosplaykostuums maakt…maar er eigenlijk niets van kan.

6. Akebi’s Sailor Uniform

Geen drama, geen conflict, geen paniek: alleen het dagelijks leven van Akebi in haar eerste jaar van de middelbare school. Akebi komt snel in het middelpunt van de belangstelling te staan wanneer ze in een sailor uniform naar school gaat, alleen om erachter te komen dat de rest van de school op blazers is overgestapt. Zacht, teder en liefelijk zijn waarschijnlijk de beste woorden om Akebi’s Sailor Uniform te omschrijven.

5. Spy × Family

Aan het begin van het jaar waren de verwachtingen van Spy x Family torenhoog – in een van onze afleveringen noemden wij deze show als een kanshebber voor anime van het jaar. Met name de combinatie van actie, komedie en slice of life maken de eerste helft erg sterk. De show neemt wat gas terug in het tweede deel, waardoor ons enthousiasme licht is getemperd. Desondanks is Spy x Family een van de beste shows van 2022.

4. Do It Yourself!!

Een serie over de knutselclub van een middelbare school: we stonden niet gelijk op de banken. Maar Do it Yourself!! wist vriend en vijand te verrassen door het zachte karakter, prachtige art style en leuke personages. De nonchalante kluns Serufu Yua steelt de show, maar ook de rest van de cast verdient een plekje in ons hart. De knutselwerkjes van de club worden met liefde en plezier gemaakt en op diezelfde wijze op je beeldscherm getoond.

3. Akiba Maid War

Ken je de Yakuza-games? Denk aan dat, maar dan met maids in de hoofdrol. Kijken dus. Akiba Maid War hoort niet te werken, maar doet het toch. Het is een achtbaanrit die je waarschijnlijk twee keer moet beleven om door te hebben hoe de attractie nou echt in elkaar zat.

2. Bocchi the Rock!

De introvert Hitori Gotō leert zichzelf gitaar te spelen in de hoop populair op school te worden. Drie jaar vliegen voorbij en Hitori speelt de sterren van de hemel, al zien alleen haar YouTube-volgers dat. Op een dag wordt Hitori per toeval een falend bandje ingesleurd. Hitori moet niet alleen in een band leren spelen, maar ook haar tal van sociale angsten onder ogen komen. Iedereen herkent in Bocchi the Rock! wel iets van Hitori’s persoonlijkheid en capriolen.

1. Chainsaw Man

Vanaf het moment dat bekend werd dat Chainsaw Man een anime ging krijgen, waren de verwachtingen hooggespannen. En deze verwachtingen worden niet alleen waargemaakt, maar ook overtroffen. Chainsaw Man is stijlvol, hectisch en dynamisch. Het lange wachten is nu begonnen: we willen meer.


Ben je het eens met onze lijst? Of hebben we iets gemist? Praat gezellig mee op onze Discord.

Geschreven door

Foto van Kevin Rombouts

Kevin Rombouts

Komt hoorbaar uit Brabant. Bekend van Pixel Vault. Houdt vreemd genoeg van e-mail. Houdt minder vreemd genoeg van gamen en bier.