Shirobako

Trailer

In Shirabako volgen we Aoi Miyamori die als beginnend producer bij een kleine ambitieuze animestudio werkt. Als kijker leer je langzaam het reilen en zeilen van de studio en de verwachte en onverwachte obstakels die het maken van een anime met zich meebrengt. Weet Aoi zich staande te houden in de chaos van een animeproductie?

Waarom moet je dit kijken?

Sugoi-score:

5 / 5
~~~~~
“Shirobako gaat over het proces van anime maken”
Gerard van Nieuwenhuijzen

Shirobako is met liefde voor het animevak geschreven en gemaakt. Altijd al willen weten hoe anime gemaakt wordt, maar geen zin in een droge documentaire? Shirobako. In de serie krijgt elke afdeling en persoon aandacht en leer je welke rol wie speelt in het ingewikkelde maakproces van anime. Waar Keep Your Hand of Eizouken! (ook een kijktip trouwens) gaat over de kunst van anime maken, gaat Shirobako over het proces van anime maken. 

Daarnaast werkt Shirobako ook enorm goed door de innemende personages met elk hun eigen motivaties in en rond de wereld van anime. Het zou geen anime zijn als je geen echte vage typetjes tegenkomt – soms gebaseerd op echte mensen uit de anime-industrie – waar Aoi maar mee te dealen heeft. Denk aan de regisseur met een writer’s block of een tekenaar die elke gelegenheid aangrijpt om werk te ontwijken.

 Naast Aoi volg je ook de rest van Aoi’s vriendinnengroepje die op de middelbare school elkaar beloofde ooit een echte anime te maken. Fast forward een aantal jaar later en we zien hoe iedereen op een andere plek is beland. Zo ontwerpt Misa Toudou al jarenlang virtuele autobanden: een job waar ze goed betaald wordt, maar ook op uitgekeken is. Of Shizuka Sakaki, een beginnende stemactrice die steeds naast rollen grijpt door vooral, tja, pech. Zou die jeugddroom ooit nog gerealiseerd worden? Shirobako is van begin tot eind een viering van de mensen die anime maken en jij als kijker bent de eregast op dit prachtfeest.

Waar kan ik Shirobako kijken?

Welkom bij de teleurstellende alinea. Shirobako staat op HIDIVE, dat helaas niet meer verkrijgbaar is in Nederland. Tenzij je bijvoorbeeld een VPN gebruikt. De serie is daarnaast op Bluray te koop.