Vijf goeie manga (nog) zonder anime op Manga Plus

Rakugo, testikels en een stalker

Manga Plus is het platform waar uitgever Shuseisha zijn manga gratis aanbiedt. Een mooie kans om gratis toppers als Chainsaw Man, Jujutsu Kaisen of Haikyu!! te lezen. Manga waar ondertussen populaire anime van zijn. Naast deze bekende series vind je er echter ook genoeg manga (nog) zonder anime. De mogelijke sterren van de toekomst zogezegd. Zoals deze.

Magilumiere Co. Ltd.

Wat als grote corporates magical girls inzetten om grote monsterbedreigingen tegen te gaan? Dat is Magilumiere. Verwacht geen serie met een diepere inhoud, maar vooral iets luchtigs met goede energie. In de manga volgen we Kana Sakuragi die bij een magical girl start-up vol excentriekelingen aan de slag gaat en samen met haar bruuske partner Hitomi Koshigaya op pad gaat. Zoek je iets wat gewoon lekker wegleest en af en toe wat knipogen maakt naar het magical girl-genre alsook het domme bedrijfsleven? Dan is dit een prima serie.

Akane-banashi

Akane-banashi gaat over de 17-jarige Akane die zich wil opwerken in de Japanse vertelkunst rakugo. Dat klinkt wellicht als een ver van je bed-show, maar dan reken je buiten het overtuigende schrijfwerk en de aantrekkelijke visuals van deze manga. Net als de beste rakugo-vertellers het publiek betoveren, doet deze manga dat ook.

De beste kwaliteit van Akane-banashi is dat personages geloofwaardige beslissingen maken, in plaats van dat ze alleen bestaan om het verhaal verder te brengen. De uitdagingen waar de energieke Akane mee te maken heeft, voelen echt. Niets wordt haar zomaar gegund, maar tegelijkertijd zijn er geen cartooneske slechteriken die haar tegenwerken. Deze manga heeft terecht enorm veel zelfvertrouwen in het verhaal dat het wil vertellen. Een absolute topper die je en passant ook nog eens waardering bijbrengt voor rakugo.

My Girlfriend Gives me Goosebumps

Haruka Kawatsuji heeft twee problemen. Probleem 1: sinds hij als kind van grote hoogte is gevallen, voelt hij geen angst meer. Horrorfilms, verlaten gebouwen, het doet hem niks, waardoor hij langzaam in een depressie wegzakt. Totdat Probleem 2 opduikt: Kisaki Tokano, een meid die zich razendsnel ontpopt tot een ware yandere (lees: obsessieve stalker) en achter Haruka aan gaat. In no-time wacht ze hem op voor zijn huis, heeft ze afluisterapparatuur geïnstalleerd en bedreigt ze potentiële liefdesconcurrentie voor Haruka.

Haruka ziet Kisaki en haar acties echter niet als probleem, maar als oplossing voor zijn gebrek aan angstgevoelens. Want jeetje, hij is als de dood voor Kisaki en haar extreme fixatie, maar dan wel op een soort van aardige, meelevende manier… ergens? Haruka accepteert Kisaki voor wie ze is. In tegenstelling tot veel anime of manga krijgt het yandere-archetype in My Girlfriend Gives me Goosebumps volop de ruimte en wordt oprecht onderzocht hoe iemand kan worden zoals Kisaki. Hoe disfunctioneel Haruka en Kisaki ook klinken, samen vormen ze een perfect gebroken stel.

Kindergarten WARS

Stel dat Yor uit Spy x Family aan de slag gaat in een kinderdagverblijf. Dan krijg je Kindergarten WARS. Ex-huurmoordenaar Rita heeft een dealtje met de overheid gesloten: als ze een jaar lang in ‘s werelds strengst beveiligde kinderdagverblijf werkt en overleeft, wordt haar straf kwijtgescholden. Klinkt simpel, maar is het uiteraard niet. Want dag in dag uit zijn er huurmoordenaars die het hebben voorzien op de elitekinderen van het schooltje. Rita weet haar ex-collega’s makkelijk uit te schakelen, want zó goed is ze nog steeds. Maar voordat ze het fatale schot lost, checkt ze wel altijd even of de belagers niet toevallig single zijn. Rita’s prioriteiten liggen elders.

Naast de warrige moordmachine Rita zijn er nog andere innemende personages, zoals Hana Bradley die vecht door granaten met een honkbalknuppel rond te meppen. Ook is er Doug, de charlatan die al snel een zwak ontwikkelt voor Rita, alleen zijn die gevoelens niet wederzijds. Zul je net zien. Verwacht lekker veel wacky actie waarbij snotneuzen, spelen in de zandbak, machinegeweren en gevechtshelikopters elkaar in hoog tempo afwisselen.

Dandadan

De geruchten gaan al lange tijd dat er een anime van deze manga komt. Eigenlijk is het vooral de vraag wanneer, in plaats van of **het gaat gebeuren. Deze shonen-serie heeft namelijk een echt eigen smoel en onderscheidend karakter. Dandadan is Dandadan. Waar gaat het over? De trendy en populaire Momo Ayase gelooft niet in aliens maar wel in het occulte. Voor de nerderige Ken Takaruka geldt het omgekeerde. De twee tegenpolen dagen elkaar uit tot een weddenschap die ze beiden verliezen, want beide blijken te bestaan. Al snel worden de twee tegenpolen de problemen in getrokken.

Zo wordt Ken half overgenomen door een turbo granny-spook, raakt hij ook zijn testikels kwijt ennn… ho stop wacht. Wat? Sorry? Ja, dit is een belangrijk punt van de eerste arc van deze manga. Dandadan gonna dandadan. En je ontmoet ook snel de heks-oma van Momo die eeuwig jong blijft – en dat showt ze ook. Dandadan is soms horny, wisselt dat af met toffe actie, originele ideeën en een goede chemie tussen de twee hoofdpersonen. Eentje om nu alvast te lezen en naar uit te kijken als de anime-adaptatie aangekondigd wordt.

Benieuwd geraakt? Manga Plus heeft een website, een app voor Android en voor iPhone.

Geschreven door

Foto van Gerard van Nieuwenhuijzen

Gerard van Nieuwenhuijzen

Tapt menig slechte woordgrap. Kijkt menig slechte serie. Stoort zich aan taalfoutjes. Vindt dat The Naked Gun een Oscar had moeten krijgen.