De beste anime soundtracks van 2022

Alleen maar knallers

Gecertificeerde knallers. Zo noemen de kids dat. 2022 was een jaar vol met anime soundtracks die we niet snel vergeten. Van te catchy golfdeuntjes tot een diepe baslijn om de kettingzaag in te leiden. Onze favorieten hebben we verzameld.

Mobile Suit Gundam: The Witch From Mercury door Takashi Ohmama

Ik heb halverwege de eerste aflevering deze serie even op pauze gezet. Er moest even iemand geappt worden met de mededeling dat de muziek in deze serie absurd goed is. Dat werd bevestigd door de andere kant van de lijn. Het is bombastisch, groots en meeslepend (vooral vanaf 3:15). Precies wat je hoopt en meer van een serie die draait om ruimtegevechten met giga robots.

Bocchi the Rock’s met That Band – Kessoku Band

Bocchi the Rock heeft uitzinnige visuals, een hartverwarmend verhaal maar ook knetterende en gevarieerde muziek. That Band springt er bovenuit, al is de rest ook echt de moeite waard. That Band heeft een schreeuwerige, net-niet-schelle gitaarintro en catchy vocals die contrasteren met de melancholische ondertoon. Het doet zelfs wat denken aan het betere postpunkband-werk zoals Siouxsie and the Banshees, mocht dat je toevallig wat zeggen.

Birdie Wing: Girl’s Golf Story met Venus Line – Kohmi Hirose

Is het catchy of is het een ear wurm? Kies zelf maar. De opening van Birdie Wing is ontzettend over the top, net als deze hele serie over golf. Het is de perfecte belichaming voor de lol die deze serie uitstraalt. Trouwens, de outro: ook een banger.

Chainsaw Man met Kick Back – Kenshi Yonezu

Dit kon niet ontbreken. De opening is nu al iconisch en de muziek doet veel van het werk. Het is druk, onrustig en schuurt tegen chaos aan. Precies wat de serie zelf ook vaak doet. En dan zijn er ook nog eens 12 verschillende eindes om uit te kiezen, want zo is Chainsaw Man.

Spy x Family met Souvenir – Bump of Chicken

De tweede introsong van Spy x Family is er eentje die je altijd opvrolijkt. Er zit een lekker tempo in en je wil gelijk meezingen of -deinen met de oh oh oh ooh’s. En de band Bump of Chicken is natuurlijk ook een plus. Niet alleen vanwege hun geniale naam.

Geschreven door

Foto van Gerard van Nieuwenhuijzen

Gerard van Nieuwenhuijzen

Tapt menig slechte woordgrap. Kijkt menig slechte serie. Stoort zich aan taalfoutjes. Vindt dat The Naked Gun een Oscar had moeten krijgen.