[Update] Alles wat je moet weten over HIDIVE

Je weet wel, die andere streamingservice met anime

Update 18/11: Lekker dan. Schrijf je een heel artikel over HIDIVE, melden ze dat ze ermee gaan stoppen in Nederland. Vanaf 14 december 2023 vertrekt de dienst uit Nederland en na 31 december series niet meer te bekijken. Wat dit betekent voor de beschikbaarheid van de series op het platform hier in Nederland moeten we gaan zien. Allicht dat een VPN soelaas biedt en je toch HIDIVE kan blijven gebruiken. Dit artikel wordt bijgewerkt als daar meer duidelijk over is.

Origineel: HIDIVE is misschien niet de bekendste streamingdienst. Het is ook zeker niet de beste streamingdienst. Wat is het dan wel? Zoals besproken in het algemene artikel over waar je anime kunt kijken: HIDIVE is een anime streamingdienst die je ‘ernaast’ neemt. En dit is waarom.

Wat is HIDIVE?

Net als Crunchyroll is HIDIVE een streamingdienst die zich specialiseert in anime. HIDIVE is eigendom van de Amerikaanse uitgever Sentai FilmWorks, dat weer onderdeel is van AMC Networks. Een ‘kleinere speler’ ten opzichte van bijvoorbeeld Crunchyrolls eigenaar Sony, al heeft AMC ook gewoon een miljardenomzet.

HIDIVE zegt zich te richten op alle regio’s en markten, maar de communicatie is niet altijd even to the point. Of en welke series er beschikbaar zijn in jouw regio, moet je eigenlijk maar zelf ondervinden, zo laat HIDIVE weten. En dat kan gebeuren: ik heb al meermaals een nieuwsbrief gekregen met links naar series die helemaal niet beschikbaar zijn in Nederland. Sterker nog, als je surft naar de website heb je kans dat je promotiemateriaal ziet terwijl de serie hier niet beschikbaar is. Twijfel je: kijk eerst dus echt door de catalogus, want ander heb je een dooie mus te pakken.

Voorbeeldje: Made in Abyss is niet beschikbaar in Nederland, maar komt dus wel vaak voorbij in promotiemateriaal voor HIDIVE.

Oshi no Ko vind je wel op HIDIVE
Oshi no Ko vind je op HIDIVE

Wat is het aanbod van HIDIVE in Nederland (dan wel)?

“Oké” hoor ik je nu denken, “wat heeft HIDIVE dan wél in zijn aanbod?” Terechte vraag. De lijst van absolute toppers is niet bijzonder lang, maar wel de moeite waard. Per animeseizoen komen er één of twee series bij die je als animefan waarschijnlijk wel wilt kijken, met als grote klapper dit jaar Oshi no Ko.

De topseries die je in Nederland via HIDIVE kunt kijken zijn:

Grappig genoeg heeft HIDIVE een formuliertje voor contentverzoekjes, dus laat vooral weten dat je series mist die ze in de Verenigde Staten wel hebben. Denk aan Made in Abyss, RahXephon of Legend of the Galactic Heroes. Of er wat met je verzoek wordt gedaan, dat is een tweede. Een andere optie om een breder aanbod te zien, is aan de slag gaan met een VPN-dienst.

Wat kost een HIDIVE-abonnement?

HIDIVE heeft een paar rare instapdrempeltjes. Via mobiel even een account aanmaken lukte mij niet. De apps van HIDIVE zijn niet denderend en dat merk je bij het registreren dus ook. Een creditcard koppelen lukte domweg niet. Via een laptop of pc een account aanmaken werkte prima.

Een tweede kleine drempel is dan de betaalmethode die je gelijk aan je nieuw aangemaakte account koppelt: PayPal of creditcard. Dat zijn ze. Let wel op welke betaalmethode je kiest: hiertussen wisselen is op het moment niet mogelijk meldt HIDIVE. Een mededeling die al tijden op de site staat.

Dat je gelijk een betaalmethode moet koppelen komt omdat je een gratis proefperiode cadeau krijgt, maar deze na een week omgezet wordt in een betaald abonnement. Hiervan zijn twee varianten: 4,99 dollar per maand of 47,99 dollar per jaar. Yes, een dollarprijs dus. Ook hieraan merk je dus dat HIDIVE nog niet een echt volwassen wereldwijde streamingdienst is.

Reincarnated as a Sword vind je ook op HIDIVE

Hoe kan ik HIDIVE kijken?

HIDIVE heeft een website waarop series te kijken zijn. Daarnaast is er een HIDIVE-app die beschikbaar is voor Android– en Apple-devices, alsook Android TV en Apple TV. Heb je ergens de mislukte Xbox One staan? Mazzelaar, ook voor deze Xbox-console (en alleen deze) is er een app.

De app van HIDIVE functioneert. Dat is zowel een belediging als compliment. Aanmelden voor een account is dus handiger via de site te doen in plaats van de app, maar zit je er eenmaal in, dan werkt het gewoon. Tot op heden heeft de app geen rare fratsen uitgevoerd, zoals een inlog die opeens kwijt is. Anderzijds is het geen gelikte ervaring.

De initiële laadtijd van de app kan wat langer zijn en de paar functies die HIDIVE heeft, zijn onduidelijk. Zo is het mogelijk om series als favoriet te bestempelen, maar zijn ze ook aan ‘My Queue’ toe te voegen. Het precieze verschil is niet duidelijk. Daardoor ben je soms in de menu’s opeens de serie kwijt die je aan het kijken was. Maar dan blijkt ‘ie dus net even onder een ander kopje of sectie te staan.

Een andere kleine irritatie is dat je voortgang soms iets te correct wordt bijgehouden. HIDIVE heeft achteraan elke aflevering (heel netjes) de credits staan, maar als je op ‘Continue Watching’ drukt kom je dus soms in de laatste 2 minuten credits uit van de vorige aflevering, in plaats van aan het begin van de nieuwe. En een andere irritatie: video’s zijn alleen versneld vooruit of terug te spoelen. 10 of 30 seconden vooruit of terug skippen kan niet.

Dit alles is overkomelijk natuurlijk, maar het baart wel enige zorgen dat de lijst van kleine imperfecties al tijden even lang is. Het voelt niet alsof er echt doorontwikkeling op het platform zit, los van de nieuwe shows die verschijnen. Een stevige, degelijke tegenhanger van Crunchyroll is uiteindelijk dan weer goed voor iedereen.

Meer weten over Crunchyroll? Lees hier verder.

Geschreven door

Foto van Gerard van Nieuwenhuijzen

Gerard van Nieuwenhuijzen

Tapt menig slechte woordgrap. Kijkt menig slechte serie. Stoort zich aan taalfoutjes. Vindt dat The Naked Gun een Oscar had moeten krijgen.