Alles wat je moet weten over Crunchyroll

De drie A's: abo's, apps en aanbod

Wie een beetje interesse heeft in anime kijken, komt al snel in aanraking met Crunchyroll: de bekendste streamingdienst als het gaat om anime. Dit artikel geeft een overzicht van de abonnementen, de apps en het aanbod van Crunchyroll.

Wat is Crunchyroll?

In het kort: Crunchyroll is de bekendste streamingdienst die zich specifiek richt op anime. De dienst is tegenwoordig eigendom van Sony. Anime op Crunchyroll wordt standaard aangeboden met Engelse ondertiteling, alsook soms Engels ingesproken. Soms zijn series ook ondertiteld of ingesproken in onder andere het Duits, Spaans of Frans. Nederlandse ondertiteling heeft Crunchyroll niet.

Wat kost een Crunchyroll-abonnement?

Crunchyroll is gratis te gebruiken, maar echt plezierig is dat niet. Je krijgt te maken met beperkingen: van veel series zijn er maar een paar afleveringen gratis beschikbaar en je krijgt de nodige reclames voorgeschoteld voor en tijdens een aflevering. Door Crunchyroll Premium te nemen krijg je toegang tot het volledige aanbod, reclamevrij.

Dit zijn de kosten van de Crunchyroll-abonnementen:

  • Fan – voor €6,99 per maand. Hiermee krijg je toegang tot het volledige aanbod van Crunchyroll
  • MEGA Fan voor €9,99 per maand. Hiermee krijg je naast toegang tot het volledige aanbod ook de mogelijkheid om op 4 apparaten tegelijk te kijken. Daarnaast zijn afleveringen offline verder te kijken als je ze opslaat op je telefoon – dat scheelt je weer wat datakosten
  • MEGA Fan-jaardeal voor €99,99 per jaar. Hetzelfde als het MEGA Fan-abo, maar dan in jaarvorm.

Wil je een abonnement afsluiten? Dan betaal je daar op een van deze manieren voor:

  • Met een creditcard (Visa, Mastercard)
  • Via een derde partij als iTunes, Google Play of PayPal
  • Met een cadeaukaart

Betalen met iDeal kan helaas niet. Heb je geen creditcard, dan is de cadeaukaart een goede optie. Er zijn verschillende online winkels die deze verkopen, waar je wel gewoon met iDeal betaalt, bijvoorbeeld bij Starselect. Een bijkomend financieel voordeel: de cadeaukaarten zijn soms een stuk goedkoper dan de maandelijkse abonnementskosten. Op het moment van schrijven zijn er cadeaukaarten voor 1 jaar te vinden voor €49,99, 3 maanden voor €13,99 of 1 maand voor €4,99. Voor de snelle rekenaar: dat scheelt je op jaarbasis meer dan € 40.

Crunchyroll via PlayStation Plus

Crunchyroll is sinds een paar jaar eigendom van Sony, maar een combinatie-abonnement van Crunchyroll met PlayStation Plus ontbrak lange tijd. Maar sinds 18 januari kunnen leden met het hoogste PlayStation Plus-abonnement, PlayStation Plus Premium, ook een aantal anime kijken. Daaronder vallen onder meer afleveringen van To Your Eternity, 86 Eighty-Six en Welcome to Demon School! Iruma-kun.

Hoe kan ik Crunchyroll kijken?

Crunchyroll heeft een website waarop de series te kijken zijn. Daarnaast zijn er apps voor Android- en Apple-apparaten, Nintendo Switch, PlayStation 4 en 5, en Xbox One en Series X/S. Ook op LG-televisies is sinds februari 2024 een app beschikbaar. Een volledig en actueel overzicht van alle apps vind je op de Crunchyroll-website. Heb je een tv die niet draait op Android of niet van LG is? Dan heb je een Chromecast of Apple TV nodig waarop je de app van Crunchyroll installeert.

Zelf zijn we geen groot fan van de losse apps op de verschillende spelcomputers. Deze apps willen nog wel eens achterlopen qua updates en hebben soms rare bugs waardoor je bijvoorbeeld opeens uitgelogd bent. Ons advies: houd het bij de apps voor iPhone en Android, die ook zijn te installeren op bijvoorbeeld een Chromecast of Apple TV. Cast vervolgens deze apps naar je televisie.

Wel ook hierbij een kleine kanttekening. Crunchyroll heeft onlangs liveconcerten van bekende Japanse artiesten toegevoegd, maar deze concerten naar je televisie casten mag op dit moment niet. Een gemiste kans wel. Concerten kijken beperkt zich dus nog tot je kleine telefoonschermpje.

De nieuwste series vind je onder het Simulcasts-tabje van de app

Wat is het aanbod van Crunchyroll (in Nederland)?

Crunchyroll heeft een uitgebreid aanbod van anime in Nederland. Als er een grote nieuwe serie verschijnt, is de kans groot dat deze op Crunchyroll staat. Denk aan Spy x Family, Chainsaw Man of Jujutsu Kaisen. Crunchyroll biedt deze nieuwe series bijna gelijktijdig aan met de Japanse release via ‘simulcast’, dus je bent zo altijd up-to-date. De laatste tijd voegt Crunchy animefilms en dus ook concerten van Japanse artiesten toe aan het assortiment. Zo vind je de JJK-film op het platform alsook Dragon Ball Super: Super Hero. Qua artiesten staan onder meer nummers van Creepy Nuts en LiSA op Crunchyroll.

Wel plaatsen we een kanttekening bij het Nederlandse aanbod van Crunchyroll. Zo vind je er alles van Demon Slayer, behalve het eerste seizoen. Hetzelfde geldt voor Kaguya-sama: Love is War. Van My Hero Academia staan dan weer alleen seizoen 4, 5 en 6 op het platform, omdat de andere seizoenen bij Netflix stonden (waar ze niet meer beschikbaar zijn). Als je iets dieper de catalogus in duikt bestaat de kans dat je tegen wat gaatjes aan loopt door regiobeperkingen of door deals met andere streamingdiensten.

Niet alles van Love is War staat op Crunchyroll

Ben je iemand die vooral de grootste nieuwste shows wil zien, dan valt dit je waarschijnlijk minder op en kun je prima vooruit met Crunchyroll. Ben je op zoek naar een specifieke anime, dan raden we je aan even te zoeken op de Crunchyroll-website. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Wil je een breder aanbod? Overweeg dan eventueel om een VPN-dienst aan te schaffen en in het aanbod van de Verenigde Staten te browsen.

Een paar van onze favorieten uit het aanbod van Crunchyroll:

Actie/shonen: Chainsaw Man, Jujutsu Kaisen, One Piece

Drama: Fruits Basket, A Place Further Than the Universe, Showa Genroku Rakugo Shinju

Komedie: Bocchi the Rock, Horimiya, Kaguya-sama: Love is War

Slice of Life: Laid-Back Camp, Akebi’s Sailor Uniform, Barakamon

Sport: Haikyu!!, Blue Lock, Birdie Wing – Golf Girls’ Story

Geschreven door

Foto van Gerard van Nieuwenhuijzen

Gerard van Nieuwenhuijzen

Tapt menig slechte woordgrap. Kijkt menig slechte serie. Stoort zich aan taalfoutjes. Vindt dat The Naked Gun een Oscar had moeten krijgen.